John van Zuijlen.nl

Havo geschiedenis: studieplanner, pta en meer

MMDe studieplanner en het pta voor het nieuwe schooljaar staan hier klaar en zijn te raadplegen. Toegevoegd is ook een bestand over de kenmerkende aspecten van alle tijdvakken en de daarbij behorende kernbegrippen.

studieplanner geschiedenis havo4

pta geschiedenis havo4

kenmerkende aspecten en kernbegrippen oefening over kenmerkende aspecten > klik hier

Ook belangrijk is de praktische opdracht ‘Kenmerkende aspecten in beeld‘ voor havo 5.

alva 16e eeuw: We bewaren niet de beste herinneringen aan hem maar hij is niet verstopt in onze vaderlandse geschiedenis. Integendeel. Over de man die na de beeldenstorm hard moest optreden tegen de ‘beeldenbrekers’ is een nieuw boek verschenen. Lees het of hier de recensie uit de NRC

vechtende vrouwenBrave vrouwen? In de 17e eeuw kwamen veel vrouwen in aanraking met justitie. In Amsterdam was hun aandeel zelfs 50 procent. Een nieuw boek vertelt hoe dat komt. Lees over de keiharde wereld van de vrouw in de 17e en 18e eeuw  in het boek Misdadige Vrouwen geschreven door Manon van der Heijden en lees de recensie in de NRC.

Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) Waarom de geschiedenisboeken voor de bovenbouw toch helemaal geen aandacht schenken aan de Spaanse Burgeroorlog en dictator Franco, is een raadsel. Daarom hier maar even een link naar een artikeltje in de NRC om niet geheel onwetend te blijven.

Amsterdam naar de Opstand (1566-1578). In 1578 werd het katholieke, Spaansgezinde stadsbestuur van Amsterdam afgezet. Amsterdam sloot zich daardoor aan bij de Opstand. Over de gebeurtenissen die aan deze overgang (alteratie) vooraf gingen, is een interessant boek verschenen van de hand van de historica Femke Deen. De Alteratie van Amsterdam behoort ook tot de examenstof, dus even in de recensie van haar boek lezen, wordt zeer aanbevolen. Klik hier.

PowerPoint over de Eerste Wereldoorlog

Historische Context 1: De Republiek > antwoorden

Historische Context 2: Duitsland 1870-1945 > antwoorden

Historische Context 3: Koude Oorlog > antwoorden