John van Zuijlen.nl

Fontein gevraagd, waterval gekregen

In Oss breekt de 21e eeuw nu ook aan, althans als we de afgelopen week de berichten in de krant mogen geloven. Op sommige dagen hadden de pagina’s meer weg van een brochure van een projectontwikkelaar dan van een traditioneel dagblad. Maar ja, wat is tegenwoordig nieuws en hoe breng je het? In het oog springend waren natuurlijk de grootse plannen bij de lelijke V&D. Jammer dat ze de nog steeds ondermaatse Heuvel niet meteen even mee faceliften. Maar je kunt niet alles hebben.

Wel is deze week het nieuwe ‘hypermoderne’ publiekscentrum van de gemeente Oss operationeel geworden, ook al aangekondigd als ‘een intrede van de 21e eeuw’. En dan was er nog de ‘struin- wandel- en fietsroute langs de Maas’ die het gebied ’toeristisch op de kaart moet zetten’, zoals het verheven werd geformuleerd. Tenslotte werden de lezers getrakteerd op mooie ‘grafics’ van de nieuwe provinciale N329, gewoon een vierbaansweg maar wel een die wordt aangeduid als ‘de weg van de toekomst’.

Je zou bijna vergeten dat er ook nog driftig aan het gemeentehuis gebouwd wordt en dat Oss door dit project een kunstwerk is kwijtgeraakt. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Om plaatst te maken voor de nieuwe hoofdingang met vergadercentrum werd onlangs de vijver gesloopt en daarmee tevens de fontein, die eigenlijk een waterval was.

Dit waterwerk is een kunstwerk dat in 1974 bij de bouw van het gemeentehuis geplaatst werd. Het gemeentebestuur had er een ‘besloten prijsvraag’ voor uitgeschreven: niet iedereen kon meedingen maar slechts een door gemeentelijke kunstkenners geselecteerde ‘happy few’. De opdrachtgevers wisten ook al wat het moest worden namelijk een fontein, zelfs een die door ‘vorm, water en geluid een samenspel zou vormen met de architectuur van het gemeentehuis’.

Degene die dat het best begrepen heeft, was Leo Geurtjens (1924) , beeldend kunstenaar uit Horst maar wonend in Den Bosch waar hij in 1958 het onsterfelijke beeldje van Zoete Lieve Gerritje ontwierp. Zijn Osse creatie was geen fontein die frivool omhoog spoot maar een op een betonfabriek vervaardigde waterval. Er waren twee diepladers voor nodig om het kunstwerk naar Oss te vervoeren. Welnu dit kunstwerk is ter ziele. Gelukkig zijn er nog kunstwerken genoeg in het gemeentehuis dus aan een boom zo vol geladen…?