John van Zuijlen.nl

Havo 4 begint schooljaar 2015-2016 met bezoek aan Amsterdam

Het was prachtig weer. Voor een eerste schooldag eigenlijk het beste om er maar meteen even op uit te trekken. En dat deed de havo 4-klas op 25 augustus. Bestemming: Amsterdam.

Groepsfoto Havo 4

Op het programma stond een bezoek aan de Nederlandsche Bank, het Koninklijk Paleis op de Dam en een bijzonder kunstobject op het dak van de Oude Kerk aan de Oudezijds Voorburgwal.

Dat laatste was een creatie van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu. Deze omgevingskunstenaar die met zijn werk op een bijzondere manier de relatie met de omgeving wil benadrukken, creƫerde The Garden Which is the Nearest to God: een kale, onbeplante tuin die verwijst naar de meeste van onze eigentijdse tuinen die zich kenmerken door verstening in plaats van beplanting. Maar de daktuin bood ook een prachtig uitzicht over de stad.

Kunstinstallatie bovenop de Oude Kerk in Amsterdam

In het Koninklijk Paleis op de Dam werd bezien hoe de 17e-eeuwse bouwmeester Jacob van Campen, voor zijn opdrachtgevers een gebouw ontwierp waarin Amsterdam werd voorgesteld als het middelpunt van de wereld. Een gebouw met veel verwijzingen naar de Griekse cultuur van de oudheid, geheel volgens mode in de Gouden Eeuw.

De Nederlandsche Bank toonde in zijn bezoekerscentrum wat de taken zijn van deze in 1814 door koning Willem I opgerichte nationale bank.

Havo 4 genoot.