John van Zuijlen.nl

Hoofdstuk 4: Belangrijke data uit de Tweede Wereldoorlog

Belangrijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog; samenvattingen van hoofdstuk 4. Ook te downloaden als PDF. Of  lees hier de tekst.

Belangrijke data:

1 september 1939

Duitsland valt Polen binnen; Drie dagen later verklaren Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Daarom wordt deze datum aangehouden als het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

10 mei 1940

Duitsland valt Nederland binnen. Vijf dagen later, na het bombardement op Rotterdam, geeft Nederland zich over.

Juni 1940

Door een Blitzkrieg (= razendsnelle oorlog waarbij de legers in korte dagen veel gebied veroveren) heeft Hitler eind juni zelfs Frankrijk veroverd (op een klein stukje na in het zuiden). Op 28 juni 1940 laat Hitler zich feestelijk inhalen in Parijs.

Door de Blitzkrieg hadden de Duisters in enkele maanden Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen en Polen. Tot een invasie in Engeland kwam het niet.

22 juni 1941

Operatie Barbarossa: Duitsland valt Rusland binnen nadat in Oost-Europa al veel gebieden zijn veroverd. Aanvankelijk boeken de Duitsers veel overwinningen maar in de strenge winter van 1941/42 gaat het fout. Dan lijdt het Duitse leger een grote nederlaag in de slag bij Stalingrad.

7 december 1941

Japan valt de Amerikaanse oorlogsvloot in Pearl Harbour aan. De vloot wordt vrijwel volledig verwoest. Amerika wordt nu bij de oorlog betrokken: het verklaart de oorlog aan Japan maar ook aan Duitsland en Italië.

6 juni 1944

D-Day: grote landing van geallieerde troepen op de kust van Frankrijk, in Normandië.

6 augustus 1945

Om Japan te verslaan geeft de Amerikaanse president Roosevelt opdracht een atoombom te gooien op Hiroshima. Drie dagen later gooien de Amerikanen er nog een op Nagasaki. Japan (dat eigenlijk voor 6 augustus 1945) al verslagen was, geeft zich op 3 september 1945 over. De atoombommen maken 200.000 slachtoffers.

Belangrijke begrippen: (zie ook blz. 80)

Lebensraum: Het Duitse Rijk had volgens Hitler veel ruimte nodig, niet alleen voor mensen maar ook voor industrie n landbouwgebieden. Het Duitse Rijk moest onafhankelijk zijn van de rest van de wereld. Het moest als het ware alles ‘zelf in huis hebben’.

Blitzkrieg: snelle oorlogvoering waarbij de legers in zeer korte tijd veel gebied veroveren.

Asmogendheden: Duitsland en Italië (zij (Hitler en Mussolini) hadden samen een verbond) en vormden als het ware de as van Europa. Kijk op de kaart.

Geallieerden: landen die samen tegen Duitsland en Japan vochten: Engeland, Rusland en de Verenigde Staten