John van Zuijlen.nl

Het was me het weekje wel

Een greep uit het nieuws uit Oss en omgeving van een afgelopen week.

Toen iemand honderd jaar geleden het idee opperde om de lagere scholen van Megen, Haren en Macharen, samen te voegen tot één ‘modelschool’ in Megen, vielen halve dorpen over hem heen. Maar de wijsheid is met de jaren gekomen, want het plan is weer afgestoft. Drie jaar geleden al zoals deze week bleek. Afwachten wat het dit keer wordt.

Een mooi toeval was dat de opening van een nieuwe stoffenwinkel in Oss samenviel met het nieuwe kleedje waarin Maria werd gehesen in de Grote Kerk. Ze stond er na ruim anderhalve eeuw in hetzelfde manteltje, van weliswaar brokaat en gouddraad, zwaar vervuild en versleten bij, vonden pastoor Kersenmakers en modeontwerpster Rianne van der Steen. Dus ging Maria in het nieuw. Mooi op tijd voor Maria Lichtmis, een feestdag die inmiddels iedereen vergeten is. Katholiek Oss had even bij stil moeten staan hoe Maria een paar duizend jaar geleden, natuurlijk in haar beste goed, naar de tempel toog om haar veertig dagen oude zoon ‘aan te bieden’ en ‘vrij te kopen’  van zonden. Daarvoor moest de priester die de reiniging sanctioneerde wel betaald worden. Niets voor niets, toen al.

Kerkelijk nieuws ook uit Ravenstein waar een pastoor in een openbare biecht door het stof ging en spijt betuigde voor de ‘grote fouten’ die kerkbestuurders jarenlang maakten inzake de Luciakerk die ze tegen de wil van de bevolking sloten, verwaarloosden en ontmantelden. De pastoor komt er natuurlijk niet af met de veelvuldig uitgesproken absolutie van één Onze Vader en drie Weesgegroetjes. De inwoners van Ravenstein beraden zich nog. Een pastoor door het stof, dat is nog eens iets anders dan een kleedje onder het stof. Dat mocht wel in de krant.

En dan de krant zelf. Na honderd jaar geen historische rubriek meer nu de veertig jaar lopende rubriek van John van Zuijlen geschrapt is. En nu na honderdveertig jaar geen redactiekantoor meer in Oss. Het was me het weekje wel.

4 februari 2024